diumenge, 11 de desembre del 2016

4rt. diumenge d'Advent A.


EVANGELI. (Mateu 1,18-24).

Jesús, el Messies, vingué al món d’aquesta manera:
Maria, la seva mare, promesa amb Josep,
abans de viure junts es trobà que esperava un fill
per obra de l’Esperit Sant.
Josep, el seu espòs, que era un home bo,
no volent fer-ho saber públicament,
es proposava de desfer en secret l’acord matrimonial.
Mentre ell hi pensava,
se li aparegué en somni un àngel del Senyor que li digué:
«Josep, fill de David,
no tinguis por de prendre a casa teva Maria com a esposa.
És cert que ella ha concebut per obra de l’Esperit Sant;
ha de tenir un fill
i li has de posar el nom de Jesús,
perquè ell salvarà dels pecats el seu poble.»
Tot això va succeir perquè es complís
el que el Senyor havia anunciat pel profeta:
«La verge tindrà un fill,
i li posaran Emmanuel», que vol dir Déu-és-amb-nosaltres.
Josep es despertà i,
complint el que l’àngel del Senyor li havia manat,
la prengué a casa com a esposa.
Entrevista amb Fid'ho (Fill de l'home).

Evy
L'evangeli d'avui insisteix en la virginitat de Maria, sobre la qual ja vam parlar fa quinze dies; i m'agrada que en torni a parlar perquè em va quedar una qüestió pendent.
Entenc força bé que, en un món masclista, la virginitat sigui l'afirmació clara i contundent de que la Nova Humanitat no serà engendrada pels poderosos (representats pels barons) sinó pels servidors de la Vida (representats per les dones). Tot això resulta molt bonic per predicar... Però les coses no van així. Els més grans invents de la Humanitat s'han fet per a les guerres (sempre obra dels barons). Els grans Estats són fruit, directament o indirecta, de guerres. El món ha progressat gràcies als vencedors. ¿Per què suposes que una Humanitat engendrada des del servei a la Vida és millor i més viable que la produïda pel Poder?
Fid'ho
¿Has comptat mai la multitud immensa de víctimes que ha produït i produeix la societat dels Poderosos? Les societats del Poder no són bones ni per als Poderosos! Aquests, lluitant entre ells, es destrueixen els uns al altres. El Poderós sempre busca de ser l'únic.
Evy
El Poder és creatiu.
Fid'ho
Els Humans hem estat creats a imatge de Déu, i participem en la seva creativitat. Això ens permet ser persones, creant-nos a nosaltres mateixos d'alguna manera. Gràcies a això, l'home adult no és un simple producte, sinó també autor de si mateix. D'aquesta manera, allò que comença com un do de Déu acaba essent també un mèrit nostre.
Però, quan algú fa servir la seva creativitat per anular la creativitat d'altres humans, va contra el projecte i la generositat de Déu, i ofega la creativitat dels seus dominats. Els dominadors busquen de convertir les persones en objectes. Privar algú de la seva capacitat de decidir, va contra l'acció del Creador, que ens vol lliures. El relat d'avui ens presenta l'exemple d'un home just. Perquè és just, intenta retirar-se per no fer nosa als projectes de Déu i a la creativitat de Maria, la seva dona.
Però, des d'aquesta actitud humil, descobreix que ell també té un paper fonamental en la creació de l'Home Nou.
Reconec que el Poder
pot enlluernar molta gent fent coses "meravelloses", però anul·la les persones. Sempre és destructiu. El Poder és essencialment homicida.
Evy
Els vencedors de la Segona Guerra mundial van crear l'ONU, que és una cosa ben bona.
Fid'ho.
Tan bona com ineficaç! I és ineficaç precisament perquè els vencedors van actuar de vencedors. Creu-me, amic: només amb el Poder, la Humanitat no seria mai adulta.
Evy
Si és així, la situació humana sembla desesperada...
Fid'ho
De cap manera. Tingues en compte que l'afany de domini i l'esperit de servei coexisteixen en els humans. L'exhibició del domini provoca una major reacció dels dominats. Aquí es troba l'esperança!! Sense aquesta capacitat de reacció, la Humanitat ja fa molt de temps que s'hauria autodestruït. Per comptes d'això, mira la Humanitat i contempla les immenses multituds de persones dedicades sincerament al servei de la Vida, representades, en el relat d'avui, per la gran generositat de Josep. En realitat, el Poder és com les vacunes: el virus que injecta en la Humanitat desperta i activa les defenses dels Humans. Res no pot anul·lar l'acció de Déu que actua des dels humils. "
Josep es despertà i, complint el que l’àngel del Senyor li havia manat, prengué Maria a casa com a esposa".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada