diumenge, 24 de setembre del 2017

Diumenge 26è. A.



Periodista: Evy.
(>>  Presentació).

EVANGELI. (Mateu 21,28-32).
En aquell temps,
Jesús digué als grans sacerdots i notables del poble:
“¿Què us en sembla?
Un home que tenia dos fills,
va dir al primer:
Fill meu, ves a treballar a la vinya, avui.
Ell respongué: No hi vull anar.
Però després, se’n penedí i hi anà.
El pare digué això mateix al segon
i aquest li respongué:
Hi vaig de seguida, pare. Però no hi anà.
¿Quin d’aquests dos va fer el que el pare volia?”
Li responen: “El primer”.

Jesús els diu:
“Us dic amb tota veritat
que els publicans i les dones de mala vida
us passen al davant cap el regne de Déu,
perquè ha vingut Joan
amb la missió d’ensenyar-vos el bon camí,
però vosaltres no l’heu cregut,
mentre que els publicans i les dones de mala vida
sí que l’han cregut.
I vosaltres, ni després de veure això,
encara no us en penediu ni voleu creure’l.


Entrevista amb Fid'ho (Fill de l'home).
Evy
Aquesta paràbola d'avui la trobo molt entenedora. L'aplicació que en fas m'agrada. Encara que els qui la sentien deurien enfadar-se molt! Això de la gent que té bones paraules, però no fa el que hauria de fer, i dels que responen malament, però van a treballar a la vinya... és molt actual avui dia!
Suposo que aquí "anar a treballar a la vinya" significa allò que tu en dius: fer humanitat.
Fid'ho
Ho has entès molt bé, i, com dius, té una gran actualitat. En realitat, aquesta paràbola està d'actualitat sempre.
Evy
D'acord: sempre està d'actualitat. Però jo em referia a que avui, per mèrit o per culpa dels mitjans de comunicació moderns, les paraules tenen una grandíssima força, fins i tot quan són mentideres. Sovint penso que la nostra societat s'ha convertit en el gran "regne de la mentida".
Fid'ho
No; perquè el regne de la mentida també és mentida. I ni mil mentides poden anul·lar una sola veritat. El que passa és que la mentida és exhibicionista; en canvi la veritat no necessita exhibir-se. En té prou en ser. Només existeix el regne de la veritat, si bé encara li falta molt per a la seva plenitud. Entretant, la mentida s'exhibeix. Però s'exhibeix mentint.
Evy
S'exhibeix mentint? Què vols dir?
Fid'ho
Que s'exhibeix prenent "forma de Veritat". És com el llop que es posa pell d'ovella, o imposa a les ovelles la seva pell de llop. Tu has parlat de la força de les paraules. Doncs, bé: els mentiders fan servir "paraules verdaderes" per mentir.
Evy
Això no em costa gaire d'entendre-ho. Sóc periodista! Seria interessant fer una llista de les grans paraules d'avui utilitzades per dir mentides.
Fid'ho
Si fas aquesta llista, la primera paraula que hi has de posar és la paraula "Déu".
Evy
D'acord... Però ara nosaltres, a Occident, estem en una societat no-religiosa, i hem substituït la paraula "Déu" per altres paraules més importants. Per exemple: "Democràcia". Quantes persones i quants pobles són oprimits o anul·lats en nom de la Democràcia!
Fid'ho
No et descuidis de posar també a la teva llista la paraula "Llei". Encara recordo les paraules del Gran Sacerdot dient davant meu: "Nosaltres tenim una Llei (Per ell, es tractava de la Llei de Déu) i, segons aquesta Llei, l'Home aquest ha de morir". L'Home aquest era jo; és a dir: tots els Humans. El Gran Sacerdot també era el Gran Mentider.
Evy
Jo pensava més aviat en paraules modernes; però tu m'estàs recordant paraules de sempre. Potser tens raó: això de les mentides amagades amb grans paraules, no és pas una cosa només d'avui dia.
Fid'ho
També hi ha grans mentides amagades amb "paraules petites", com "pecadors", "prostitutes", "immigrants", "il·legals", "sense papers",... Petites paraules que amaguen la gran mentida de molts que es diuen treballadors de la vinya, quan, en realitat, se n'estan apoderant per dominar-la i explotar-la com a propietat privada.
Evy
Si t'he de ser sincer, et diré que a vegades em fa por això de ser periodista. Tenen tanta força les paraules!! Poden fer molt de bé, però també poden fer molt de mal!...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada